Werkwijze: het zetten van een zetdeeg

In dit artikel zal uitgelegd worden hoe een zetdeeg gezet moet worden. Een zetdeeg is een deeg dat stevig genoeg is zodat men het kan uitrollen. Het deeg wordt ook vaak een kruimeldeeg genoemd omdat tijdens het zetten van het deeg eerst kruimels ontstaan.

Stap 1: Zorg dat alles goed schoon is. De ruimte waar je gaat werken, de machines en ander gereedschap die gebruikt gaan worden en vergeet uiteraard je handen niet te wassen.

Stap 2: Je hebt het volgende nodig:

  • Weegschaal
  • Bakjes om in te wegen
  • Planeetmenger/mixer
  • Deeghaak of vlinder
  • Krabbertje

Stap 3: Weeg alles netjes af en conditioneer eventueel de grondstoffen. Conditioneren wil zeggen de grondstoffen in goed verwerkbare toestand brengen.

Stap 4: Het deeg zetten volgens onderstaande werkwijze:

  • Draai/roer de vetstof in de 1versnelling zacht/soepel.
  • Doe de suiker met eventuele smaakstoffen (zout, citroenrasp) erbij en draai ook dit in de 1versnelling tot een gladde, klontvrije massa.
  • Als er in het receptuur iets van vocht (water, ei, melk) aanwezig is, voeg je dit nu toe. Wanneer het vocht opgenomen is in het deeg ga je naar de volgende stap.
  • Voeg dan in één keer de bloem, bakpoeder en eventuele kruiden toe en draai dit tot een egaal deeg. Draai een zetdeeg zo snel mogelijk af en koel deze daarna in een plastic zak in de koelkast. Hierdoor kun je hem snel verder verwerken.

Stap 5: Na het koelen ga je het deeg in goed verwerkbare toestand brengen zodat het uitgerold kan worden.



LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here