Werkwijze: cakebeslag volgens de koude methode

Een lekkere plak cake is ons allen vast bekend. In dit artikel wordt uitgelegd hoe jij thuis een cakebeslag op de juiste manier kunt draaien. In de bakkerij zijn verschillende manieren om een cakebeslag te maken. Dit kan gebeuren aan de hand van een mix, een warme en een koude methode. De koude methode wordt vaak gebruikt in de bakkerij maar vraagt tijdens het bereidingsproces de nodige aandacht. Tijdens dit proces kunnen er namelijk een aantal dingen fout gaan. Deze methode wordt ook de klassieke methode genoemd.

Stap 1: Zorg dat alles goed schoon is. De ruimte waar je gaat werken, de machines en ander gereedschap die gebruikt gaan worden en vergeet uiteraard je handen niet te wassen.

Stap 2: Zorg dat alle grondstoffen die gebruikt gaan worden op de juiste temperatuur zijn. Hiermee verklein je de kans dat het cakebeslag gaat schiften (schiften is het proces waarbij twee vloeibare stoffen zich van elkaar afscheiden). Dit gebeurt door temperatuurverschillen van de grondstoffen of het te snel toevoegen van het ei.

Stap 3: Je hebt het volgende nodig:

  • Weegschaal
  • Bakjes om in te wegen
  • Planeetmenger/mixer met een machinebekken
  • Vlinder
  • Krabbertje
  • Cakeblik(ken)
  • Föhn of magnetron

Stap 4: De boter, suiker, citroenrasp en het zout (allen op kamertemperatuur) in de planeetmenger luchtig draaien met een vlinder. Doe dit in de 2versnelling (wanneer je mixer drie standen heeft), anders zet je de machine op half vermogen. Je kunt dit alles eventueel bijverwarmen met een föhn wanneer alles nog te stevig is. Hoe witter de massa is hoe luchtiger het is.

Stap 5: Het ei doe je in vier gedeeltes toevoegen. Geef het beslag de tijd om het ei op te nemen voordat je het volgende ei toevoegt. Hierdoor voorkom je de kans op schiften. Tip: bij het laatste beetje ei is de kans op schiften het grootst. Mocht dit toch gebeuren dan gooi je een klein handje van de bloem alvast bij de massa. Grote kans dat je hem uit de schift draait.

Stap 6: Draai na het toevoegen van al het ei de hele massa lekker luchtig. Terwijl de mixer zijn werkt doet heb jij alle tijd om de cakeblikken in te vetten.

Stap 7: Haal de machinebekken onder de mixer vandaan en spatel de bloem door de luchtige massa. Verdeel het cakebeslag over je cakeblik(ken).

Stap 8: Bak de cake gaar in de oven. Tip: De cake is gaar wanneer deze veerkrachtig is. Dit controleer je door in het midden van de cake te drukken, als deze terugveert is hij gaar. Je kunt ook kijken of de cake al is losgekomen van de randen van het cakeblik.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:
Please enter your comment!
Please enter your name here