Werkwijze: het draaien van een wrijfdeeg

In dit artikel zal uitgelegd worden hoe een wrijfdeeg gedraaid dient te worden. In een wrijfdeeg moet een dusdanige hoeveelheid lucht zitten. Een sprits ontstaat bijvoorbeeld uit een wrijfdeeg. Een wrijfdeeg kan met de hand worden gezet. De grondstoffen worden dan over de werkbank gewreven. In de bakkerij wordt ondertussen al jaren met behulp van een vlinder de lucht in het deeg gedraaid.

Stap 1: Zorg dat alles goed schoon is. De ruimte waar je gaat werken, de machines en ander gereedschap die gebruikt gaan worden en vergeet uiteraard je handen niet te wassen.

Stap 2: Je hebt het volgende nodig:

  • Weegschaal
  • Bakjes om in te wegen
  • Planeetmenger/mixer
  • Vlinder
  • Krabbertje

Stap 3: Weeg alles netjes af en conditioneer eventueel de grondstoffen. Conditioneren wil zeggen de grondstoffen in goed verwerkbare toestand brengen. De boter kun je zachter maken in bijvoorbeeld de magnetron. Maak ook de suiker klontvrij en zeef de bloem.

Stap 4: Het wrijfdeeg draaien volgens onderstaande werkwijze:

  • Meng in de machinebekken onder de planeetmenger de boter met suiker en zout tot een luchtige massa. Doe dit in de tweede versnelling met een vlinder.
  • Hoe witter de massa is hoe luchtiger het deeg is. Wanneer de massa nog te stevig is kun je bijvoorbeeld een föhn gebruiken om de massa zachter te maken. Ook kun je een gedeelte van het deeg uit de machinebekken halen en deze even in de magnetron zetten.
  • Voeg het eventuele vocht (ei of water) toe.
  • Let op: zo lang de bloem nog niet is toegevoegd kun je het deeg nog bij verwarmen. Wanneer de bloem is toegevoegd is dit niet meer mogelijk.
  • Draai de bloem in drie gedeelten door de luchtige massa.

Stop het wrijfdeeg met behulp van een krabber in je spuitzak en spuit direct de koekjes op de bakplaten.



LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here