Werkwijze: cakebeslag volgens de warme methode

De warme methode van cake draaien vraagt om een heel ander bereidingsproces. Deze manier van draaien zal resulteren in een luchtigere cake. Dit warme cakebeslag kan niet worden gebruikt om eventuele vullingen (zoals rozijnen) aan toe te voegen. Gebruik hiervoor de koude (klassieke) methode, die uiteraard ook op de website van BakkersBaas te vinden is.

Stap 1: Zorg dat alles goed schoon is. De ruimte waar je gaat werken, de machines en ander gereedschap die gebruikt gaan worden en vergeet uiteraard je handen niet te wassen.

Stap 2: Zorg dat alle grondstoffen die gebruikt gaan worden op de juiste temperatuur zijn.

Stap 3: Je hebt het volgende nodig:

 • Weegschaal
 • Bakjes om in te wegen
 • Planeetmenger/mixer met een machinebekken
 • Garde
 • Krabbertje
 • Cakeblik(ken)
 • Föhn of magnetron

Stap 4: Het cakebeslag draaien volgens onderstaande werkwijze:

 • De eieren, suiker en citroenrasp (allen op kamertemperatuur) in de planeetmenger luchtig kloppen met een garde. Let op: bij de koude methode gebruik je een vlinder. Doe dit in de 3e versnelling (wanneer je mixer drie standen heeft), anders zet je de machine bijna in de hoogste stand. Draai dit ongeveer 5 á 6 minuten tot een luchtig beslag, vervolgens in zijn 2e versnelling tot een standig beslag afdraaien (2 á 3 minuten). Gedurende deze fase worden de grote luchtbelletjes steeds iets kleiner waardoor je beslag steviger zal zijn.
 • Terwijl dit staat te draaien heb je tijd om de boter te laten smelten en je bloem te zeven. Uiteraard ook even je cakeblik(ken) smeren met een bakspray.
 • Je haalt de machinebekken onder de planeetmenger vandaan. Spatel voorzichtig de bloem en het zout door het luchtige beslag. Tot slot spatel je de gesmolten boter door het beslag heen. Laat iemand dit in een dun straaltje toevoegen.
 • Verdeel het cakebeslag over je cakeblik(ken).

Stap 5: Bak de cake gaar in de oven. Tip: De cake is gaar wanneer deze veerkrachtig is. Dit controleer je door in het midden van de cake te drukken, als deze terugveert is hij gaar. Je kunt ook kijken of de cake al is losgekomen van de randen van het cakeblik.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:
Please enter your comment!
Please enter your name here