Paleisbanket

Paleisbanket is een koekje van spijs en in onze ogen één van de lekkerste spijskoekjes die je kunt maken. Het is wel een bewerkelijk product dat de nodige aandacht en tijd vraagt. Maar dat mag de pret zeker niet drukken want wanneer je dit heerlijke spijskoekje proeft in combinatie met jam en fondant, ben je verkocht. In dit bericht zal een zeer duidelijke werkwijze te vinden zijn om jou te begeleiden bij het maken van paleisbanket.

Grondstoffen Gram
Spijs 250
Ei ± 25 (afhankelijk of de spijs al afgestapt is met ei)
Citroenrasp 5 – 10
Overige grondstoffen  Gram
Abrikozen- en frambozen jam, fondant

Aanwijzingen:

  • Baktemperatuur:   240° Celsius.
  • Baktijd:                ±10 minuten (schroeien, de kern moet zacht blijven).

Werkwijze:

  • Draai de spijs aan met de citroenrasp en ei.
  • Doe het ei in gedeelten erbij, hiermee voorkom je klontjes.
  • Draai het aan tot een mooie spuitbare massa.
  • Doe de aangedraaide spijs in een spuitzak waar een kartelspuit inzit.
  • Spuit op ouwel of op bakpapier twee banen spijs tegen elkaar aan.
  • Paleisbanket laat je eerst goed aandrogen voordat je deze gaat bakken.
  • Tip: Bak ze op een onderplaat of leg een stuk krant of dubbelgevouwen bakpapier extra onder het ouwel of bakpapier. Hiermee voorkom je dat de onderkant verbrand en dus lekker zacht blijft.
  • In de bakkerij noemen we het bakken van paleisbanket vooral “schroeien”. Het is de bedoeling dat de spijs vooral zijn zachte structuur behoudt.
  • Direct na het afbakken (schroeien) met een spatel of achterkant van een aardappelschilmesje een gleuf in het midden van de banen aanbrengen.
  • Met ingekookte abrikozenjam en een kwast de banen van spijs strijken.
  • In de gleuf met behulp van een spuitzak een baan frambozenjam aanbrengen.
  • Fondant op temperatuur (55 tot 60°C.) en kleur brengen. Tip: eventueel wat poedersuiker aan toevoegen zodat de fondant minder zal plakken en sneller droogt.
  • Ook weer met een spuitzak over de frambozenjam een baan fondant aanbrengen.
  • Even laten afkoelen en dan stukjes snijden.

In sommige bakkerijen worden er ook kleine rozetten of kleine kransjes gespoten met een minuscuul klein gaatje aan de bovenkant van het koekje. Hier wordt dan een dopje frambozenjam ingespoten. En uiteindelijk wordt hier dan ook een dopje fondant opgespoten. Voor deze variant wordt meestal geen ouwel gebruikt.



LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here