Weespermoppen

Een weespermop is een heerlijk koekje van spijs. Aan de buitenkant een ietwat krokant korstje en van binnen een heerlijke smeuïge beleving van gemalen amandelen, suiker en wat citroen. Deze spijskoekjes zijn heel gemakkelijk te maken en deze bereiding zal daarnaast ook niet heel veel tijd in beslag nemen.

Tegenwoordig wordt er kant-en-klare weespermoppenspijs verkocht aan de bakkers. De bakkers kunnen hier dan weespermoppen van maken. Deze soort spijs is nog iets fijner gemalen vergeleken met de standaard gele spijs die in de bakkerij wordt gebruikt. Qua verhoudingen zit er in weespermoppenspijs 10% meer suiker dan in gewone gele spijs. De verhouding is dan ook 5:6, vijf delen amandelen en zes delen suiker.

Stel je voor dat je gele spijs maakt van 250 gram amandelen en 250 gram suiker dan is dit in totaal 500 gram spijs. Tien procent van 500 gram is 50 gram. Op die manier kom je dus op de verhouding 5:6. Om weespermoppenspijs te maken kun je onderstaande werkwijze aanhouden. Alleen voeg je 10% extra suiker toe aan het recept. Let op: Maak de spijs die je wilt gaan gebruiken om weespermoppen te maken niet te slap. Voeg dan ook niet al het ei toe. Wanneer deze soort spijs lekker stevig is, is hij een stuk fijner en netter te snijden.

http://www.bakkersbaas.nl/2017/03/01/werkwijze-zelf-gele-amandelspijs-maken/

Grondstoffen Gram
Fijn gemalen amandelen of amandelpoeder 250
Suiker 300
Ei 10 – 20
Optionele grondstoffen  Gram
Citroenrasp 10

Aanwijzingen:

  • Baktemperatuur:   180° Celsius.
  • Baktijd:                ±10 minuten (licht goudbruin afbakken).

Werkwijze:

  • Maak de weespermoppenspijs volgens bovenstaande receptuur en werkwijze.
  • Rol van de spijs een aantal pillen met een diameter van 4 cm.
  • Tip: Rol deze al snel door de suiker, dit voorkomt dat je pil van spijs aan de bank zal plakken.
  • Heeft de pil van spijs een diameter van 4 cm dan rol je hem nog eens goed door de suiker. Zodat hij overal bedekt is met suiker.
  • Zet de pillen van spijs in de koelkast of vriezer om ze op te laten stijven.
  • Tip: Hierdoor misvormen ze niet wanneer je ze gaat snijden.
  • Snij met een mes plakjes van 1,5 á 2 cm.
  • Zet de koekjes op een bakplaat. Tip: leg een stuk krant onder je bakpapier om te voorkomen dat de onderkant van je koekjes te snel kleurt. In de bakkerij zetten we er vaak een extra bakplaat onder.
LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:
Please enter your comment!
Please enter your name here