Wellingtons

Wellingtons zijn spijskoekjes van witte spijs met daarop wat amandelschaafsel. De witte kleur van de spijs die voor dit koekje gebruikt wordt heeft hij te danken aan de verhouding tussen amandelen en suiker. Ook wordt er voor deze spijs eiwit gebruikt om het geheel af te slappen. In principe zijn dit hele makkelijke koekjes om te maken. Zeker met de uitgebreide werkwijze en bijbehorende tips die op BakkersBaas te vinden zijn.

Wanneer we in de bakkerij spijs gaan afslappen voor een koekje gaan we meestal uit van 10% ei(wit). Dit mag een procent meer zijn maar zorg ervoor dat de spijs niet dusdanig slap wordt dat deze zijn vorm niet meer behoud bij het opspuiten van de koekjes. Het spuiten van dit koekje kost je nu eenmaal wat kracht.

Grondstoffen Gram
Wellingtonspijs 500
Eiwit 50 – 55
Overige grondstoffen  Gram
Amandelschaafsel





Aanwijzingen:

  • Baktemperatuur:   170° Celsius.
  • Baktijd:                ±13 minuten (afhankelijk van hoe groot en dik het koekje gespoten is).

Werkwijze:

  • Doe de wellingtonspijs in de planeetmenger/mixer en gebruik een vlinder.
  • Voeg steeds een beetje eiwit toe en draai dit door de spijs. Tip: wanneer je al het eiwit in één keer toevoegt is de kans groot dat er klontjes in de spijs zitten. Hierdoor is het heel lastig spuiten.
  • Draai de wellingspijs met het eiwit aan tot een klontvrij en spuitbare massa.
  • Ondertussen leg je een spuitzak klaar met een ronde spuit (12 – 14 mm).
  • Zet een bakplaat met bakpapier of ouwel klaar.
  • Ook strooi je wat amandelschaafsel uit over je werkbank of op een plaatje.
  • Je vult je spuitzak en spuit mooie batons op het bakpapier of ouwel.
  • Til nu je bakpapier of ouwel op en leg deze omgekeerd in de amandelschaafsel. Druk dit lichtjes aan zodat de amandelschaafsel aan het koekje blijft plakken. Tip: wanneer je gebruikt maakt van een groot stuk ouwel is het raadzaam deze bijvoorbeeld in vieren te knippen. Hierdoor verklein je de kans dat bij het optillen van het ouwel om deze omgekeerd in de amandelschaafsel te leggen, het ouwel scheurt. Er hangt namelijk nogal wat gewicht aan spijs aan het ouwel en het is minder sterk dan bakpapier.
  • Zet de koekjes daarna weer omgekeerd terug op je bakplaat en schud het overtollige amandelschaafsel van de bakplaat. Tip: wanneer je grote hoeveelheden wellingtons gaat maken verwerk je niet eerst alle spijs voordat je alles door de amandelschaafsel gaat halen. Het koekje droogt namelijk erg snel aan en hierdoor zal het schaafsel slecht hechten aan de spijs.
  • Bak de koekjes af.




LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here