Nieuwe graansoort Tritordeum naar Nederland

De Commandeursmolen in Mechelen (NL) gaat ervoor zorgen dat het nieuwe graan straks ook beschikbaar is in Nederland. De geschiedenis van de Commandeursmolen gaat terug tot in de Middeleeuwen. In dat jaar schonken de Heren van Wittem de molen aan de Maltezer Commanderij. Na een dubbelfunctie als papierfanbriek, nam in 1882 Joseph Schyns -als molenaarszoon uit Belgische Voerstreek- het bedrijf over. Hij liet de accommodatie opnieuw geheel als graanmolen inrichten en moderniseren zodat productie rondom de klok mogelijk was.

Tritordeum is een graan dat in Spanje ontwikkelt is en is een kruising tussen durum en wilde gerst. Deze nieuwe soort is een ware innovatie in smaak, kwaliteit en duurzaamheid. Tritordeum heeft een hele goede resistente tegen droogte, hoge temperaturen en ziektes. Hierdoor is de teelt vooral goed mogelijk in een warmere en drogere omgeving. Andere bekende graansoorten hebben het in zo’n omgeving normaal erg moeilijk.

Het graan heeft meerdere gezondheidseigenschappen. Eén is een goede verteerbaarheid. Tritordeum bevat bijvoorbeeld 40 procent minder gluteneiwitten dan andere graansoorten zoals tarwe. Hierdoor worden producten, gebaseerd op dit graan, gemakkelijker verdragen door mensen die gevoelig zijn voor gluten. Daarnaast bevat het ook nog eens een verhoogd vezelgehalte. Tritordeum kan als basis gebruikt worden voor verschillende producten zoals brood, pasta en bier. Brood dat gebakken is met deze graansoort heeft een bijzondere zachte nootachtige smaak met een zoete ondertoon en goudgele kleur.

Voor de bezoekers met een Spaanse talenknobbel is er op YouTube een informatief filmpje te bekijken over Tritordeum.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here