Opnieuw budget voor onderzoek naar vanille en andere specerijen

De Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen heeft de Publiek Private Samenwerking (PPS) “Nieuwe veilige gewassen in de kas” goedgekeurd. Deze samenwerking van Wageningen University & Research, ondernemers en Hogescholen gaat onderzoek doen naar het telen van nieuwe gewassen in de kas. Nu Nederlandse vanille een succes lijkt te worden, is het onderzoek uitgebreid met een aantal nieuwe gewassen. De nieuwe gewassen zijn zwarte peper, wasabi, salep en saffraan. De komende drie jaar komt er een geldbedrag van ongeveer € 350.000,- per jaar beschikbaar om te kijken of de vier nieuwe gewassen perspectief bieden. Ook biedt dit budget de mogelijkheid om vanille nog verder te onderzoeken.

Vanille

Uit eerder onderzoek is gebleken dat het businessmodel voor vanille positief lijkt te zijn. Het nieuwe onderzoek moet vooral extra kennis opleveren. Bij dit onderzoek zal men zich vooral richten op een verdere marktintroductie en het optimaliseren van de productie. Ook het NRC (klik op NRC voor het artikel) schrijft een behoorlijk interessant artikel over deze samenwerking en in het bijzonder over de productie van vanille in een proefkas in Bleiswijk.

Overige gewassen

Voor zwarte peper en wasabi moet de PPS eerst goed kijken naar het teeltproces van beide specerijen. Aan de hand van deze informatie kan bepaald worden of een verdienmodel haalbaar is. Bij Salep wil men onderzoeken of het mogelijk is om zo te telen dat er onderscheidende salep wordt gemaakt ten opzicht van illegale import. En bij saffraan, de duurste specerij te wereld wordt er gekeken of het mogelijk is om deze in Nederland te verbouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here