Voedselverspilling in Nederland neemt nauwelijks af

De doelstelling van de overheid om twintig procent minder voedsel te verspillen tussen 2009 en 2015 is bij lange na niet gehaald. Een derde van het voedsel in Nederland belandt nog steeds in de afvalbak. Nog geen procent van deze doelstelling is waargemaakt. Dat meldt De Monitor (KRO-NCRV) zondagavond in de uitzending.

Consument is boosdoener

De consument zelf staat bovenaan de lijst als grootste verspiller. Hij of zij gooit ongeveer 40 á 45 procent aan voedsel weg. Men koopt meer eten dan ze eigenlijk nodig hebben, bewaren het niet op de juiste manier en bereiden teveel eten. Een huishouden zou jaarlijks 300 tot 400 euro kunnen besparen wanneer zij bewuster omgaan met voedsel.

Ook de supermarkten en telers zijn schuldig

Supermarkten zetten tegenwoordig steeds vaker een houdbaarheidsdatum op verse groente en fruit. Hierdoor pakken klanten de artikelen met de langste datum, waardoor er groente en fruit blijft liggen dat uiteindelijk weggegooid wordt. Volgens De Monitor dragen de voedselproducten ook een steentje bij aan deze verspilling. Een goed voorbeeld zijn de tomatentelers. Zij gooien tomaten weg die prima op smaak zijn maar niet aan andere kwaliteitseisen voldoen. Denk hierbij aan de vorm, kleur of grootte.

Staatssecretaris over terugdringen voedselverspilling

In 2010 stelde toenmalig minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat er in 2015 20% minder voedsel verspild zou moeten worden. Sinds 2010 is de voedselverspilling met minder dan 1% teruggebracht. Volgens staatssecretaris Martijn van Dam is deze doelstelling ook nooit haalbaar geweest.

Het fragment in De Monitor kun je via deze link bekijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here