Vanille batons

Vanille batons, een bijzonder ouderwets koekje. Vanille batons zijn gekartelde en langwerpige zandkoekjes met een dun wit glazuur laagje er op. Deze koekjes zijn ook nog steeds in de supermarkt verkrijgbaar. Maar met een speciale koekjessteker zijn deze vanille batons ook zeer gemakkelijk zelf te maken. Uiteraard zijn ze ook zonder deze steker te maken, alleen zul je ze dan een andere vorm moeten geven. Volgens ons ook geen probleem.

Grondstoffen Gram
Boter 175
Poedersuiker 90
Zout 2
Vanille 2
Patentbloem 250
Glazuur Gram
Poedersuiker 200
Zetmeel 10
Eiwit ± 80 – 90

Aanwijzingen:

  • Baktemperatuur:   Vloer: 175° Celsius en kap 150° Celsius.
  • Baktijd:                ±15 minuten.

Werkwijze:

  • Zet een deeg zoals in deze werkwijze beschreven wordt en koel het deeg.
  • Rol het deeg uit op 5 mm.
  • De deegplak op een klein plaatje in de koelkast plaatsen. Tip: zorg dat er wat bloem onder deegplak zit.
  • Maak van de ingrediënten een mooi glazuur. Zeef de poedersuiker en het zetmeel. Voeg dan al roerend het eiwit toe, zodat er een gladde massa ontstaat. Het glazuur heel lichtjes opkloppen.
  • Haal de deegplak uit de koelkast en bestrijk deze netjes met het glazuur.
  • Zet dit wederom in de koelkast zodat het glazuur kan opstijven.
  • Snij banen van 7 cm breed en steek met een vanille baton steker de koekjes uit.
  • Zet deze op de bakplaat naast elkaar en geef de koekje een klein beetje ruimte.
  • Afbakken. Tip: in de bakkerij worden deze koekjes gebakken met de ovenklep open en ook zonder stoom. Dit doen we omdat anders de glazuur losraakt van het deeg. Extra tip: bij een hoop ovens thuis zal het niet mogelijk zijn om de koekjes met de ovendeur open te bakken. Leg dan zo snel mogelijk een stuk bakpapier over het glazuur (wanneer deze ietwat harder is geworden in de oven). Het glazuur zal hierdoor minder snel kleuren. We streven naar een glazuur dat echt wit is.




LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here