Ook Arla Foods voorspelt tekort aan boter en room

De directeur van de Engelse afdeling van Arla Foods voorspelt dat er rond de kerst een tekort aan boter en room ontstaat. Arla Foods is een Zweeds-Deense zuivelcoöperatie, die eigendom is van ongeveer 8000 melkveehouders. Peter Tuborgh, directeur van Arla UK had onlangs een interview met de BBC. Hierin meldt hij dat het probleem zich in heel Europa kan voordoen maar dat de gevolgen per land kunnen verschillen. Onlangs meldden wij op BakkersBaas ook al dat boterprijs iedereen op kosten jaagt.

De boeren melken minder door overproductie

“We proberen op dit moment zo veel boter en room uit onze producenten te wringen als maar mogelijk is. Maar er is niet genoeg melk beschikbaar om die producten te maken. De boeren hebben er vorig jaar de rem op gezet met het oog op de overproductie”, aldus Tuborgh, baas van het grootste zuivelbedrijf van Groot-Brittannië. Hierdoor is de boterprijs ondertussen al behoorlijk gestegen.

Oorzaak van deze prijsstijging

De oorzaak van deze gigantische prijsstijging zit hem in de krimpende melkproductie in Europa. Dit in combinatie met een grotere vraag naar boter in binnen- en buitenland zorgt voor een steeds groter tekort aan boter. Franse boeren zeggen dat zij ondertussen hun melk verkopen voor een prijs die lager ligt dan de productiekosten. Deze melkprijs is zo laag omdat Europa een overschot van 350.000 ton melkpoeder heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here