NVWA waarschuwt voor besmette eieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om eieren met de code X-NL-40155XX op de verpakking niet te eten. In deze eieren is het gehalte van de schadelijke stof fipronil zo hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Op dit moment worden de eieren teruggehaald uit de schappen. Consumenten wordt geadviseerd de eieren weg te gooien.

Luizenbestrijder

Fipronil is een insecticide dat tegen luizen, vlooien en teken wordt gebruikt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit komt met deze waarschuwing nadat vorige week was geconstateerd dat een luizenbestrijder het afgelopen jaar fipronil had gebruikt bij een groot aantal pluimveebedrijven tegen bloedluis. Dat middel is niet toegestaan in de pluimveehouderij. Ondertussen zijn er 180 pluimveebedrijven stilgelegd. Deze bedrijven moeten hun geleverde eieren terughalen.

Gevaarlijke eieren

Onderstaand een overzicht van de eicodes. Ieder ei bevat een eicode. Deze is gestempeld op het ei. Aan de hand van de 5  cijfers kunt u uw eieren controleren. Op de plaats van een X kan elk cijfer staan.

Eicode van eieren met acuut gevaar voor de volksgezondheid

X-NL-40155XX

Eicode van eieren met te hoog fipronil-gehalte voor kinderen

X-NL-43113XX
X-NL-43326XX
X-NL-43835XX
X-NL-42766XX
X-NL-42071XX
X-NL-43514XX
X-NL-41679XX
X-NL-43879XX
X-NL-43640XX
X-NL-42659XXLAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:
Please enter your comment!
Please enter your name here