Rondo’s

Rondo’s zijn koeken die eigenlijk familie zijn van de gevulde koeken. Alleen wordt ervoor deze koeken een speciale ring gebruikt. Onderstaande receptuur kun je ook prima gebruiken om kano’s te maken. Je moet voor beide koeken wel even de juiste ringen aanschaffen. Uit onderstaand recept zal je ongeveer vijftien rondo’s kunnen maken. Uiteraard gaan wij jullie nu precies vertellen hoe jij deze schitterende koeken zelf kunt maken.

Grondstoffen Gram
Boter 200
Basterdsuiker 165
Zout 2
Citroenrasp 5
Ei 25
Zeeuwse bloem 125
Patentbloem 125
Bakpoeder 5
Overige grondstoffen Gram
Spijs (spuitbaar) ± 400
Eistrijksel
Halve of hele amandelen

Aanwijzingen:

  • Baktemperatuur:   220° Celsius.
  • Baktijd:                ±10 minuten.

Werkwijze:

  • Zet een deeg zoals in deze werkwijze beschreven wordt en koel het deeg.
  • Vet je rondoringen (Ø 6 cm) lichtjes in met boter of een boterspray.
  • Zorg voor een spuitbare spijsvulling (zie onze werkwijze op BakkersBaas).
  • Zet een gesmeerde bakplaat klaar of gebruik er één met bakpapier.
  • Conditioneer het gekoelde deeg zodat je deze kunt uitrollen.
  • Rol het deeg uit op 4,5 á 5 mm.
  • Steek met de rondoringen het deeg uit. Tip: probeer zo te steken dat het plakje deeg gelijk in je rondoring blijft zitten en zet deze op je bakplaat, dus met ring en al.
  • Steek ook de bovenplakjes uit voor de rondo’s. Leg deze in verband op je werkbank.
  • Spuit een mooie hoge ronde dop spijs in het midden van het deegplakje. Tip: zorg ervoor dat de spijs niet de zijkant van je ring raakt.
  • Strijk de bovenplakjes voor je rondo’s met eistrijksel.
  • Druk er een amandel op.
  • Strijk nu het bovenplakje met de amandel nogmaals met eistrijksel.
  • Probeer het bovenplakje zo netjes mogelijk op de dop met spijs te krijgen. Tip: er zijn ook bakkers die ervoor kiezen om de plakjes (onderkant) in verband op de bakplaat te zetten. Dan de spijs aanbrengen. De bovenplakjes strijken, amandeltje erop en ze nogmaals strijken en dan op de spijs aanbrengen. Om daarna de ingevette ring er netjes overheen te plaatsen. Beide manieren zijn prima en hebben hun eigen voordelen. Als je maar niet de bovenplakjes gaat strijken terwijl deze al in de ring zitten. Grote kans dat je hem nu echt dichtsmeert met ei en de koek lastig omhoog kan bakken.
  • Bak de rondo’s af.
  • Na het bakken ietwat laten afkoelen.
  • Rondo’s lossen door ze omgekeerd uit de rondoringen te drukken.




LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here