Koeken verdwijnen stiekem uit de schappen

Een flink aantal supermarkten hebben gisterochtend in alle stilte allerlei koekjes uit de schappen gehaald. Deze zijn bevuild met fipronil. Ze bereiden zich tevens voor op meer terugroepingen.

Supermarktformules

De supermarktformules die aangesloten zijn bij de Suikerunie hebben gisteren de mini-eierwafels en sneeuwwafels uit de schappen gehaald. Voor deze producten zijn eieren gebruikt die met fipronil besmet zijn. Wilco Jansen van Emté verwacht nog meer producten die uit de schappen gehaald gaan worden.

De branche noemt het een stille recall omdat er geen gevaar voor de volksgezondheid zou zijn.

Begin deze week

Ook de Albert Heijn haalde begin deze week al twee soorten koekjes uit de schappen. Dit gebeurde op aandringen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit volgens de AH. De NVWA zegt dat het een initiatief is van de fabrikant. In Frankrijk werden vorige week ook al meerdere koekjes uit de schappen gehaald.

Eipoeders

Een derde van alle Nederlandse eieren wordt verwerkt in de vorm van eipoeder. Om ei beter te conserveren wordt vloeibaar ei in speciale installaties eerst gepasteuriseerd, en daarna gevriesdroogd. Dat gebeurt in speciale kamers, onder zeer lage druk, en dan krijg je een losse poeder. Dit poeder kan twee jaar goed zijn. Vandaar dat nu alle eipoeders worden onderzocht. Deze poeder wordt namelijk ook bijvoorbeeld gebruikt bij het maken van pasta en mayonaise.



LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here