Speculaasbrokken

Speculaasproducten worden al eeuwen in ons land gebakken en gegeten. Maar vooral wanneer Sinterklaas en zijn Pieten weer richting ons kikkerlandje komen zijn de producten van speculaas niet aan te slepen. Speculaas is dan ook in het hele land in verschillende varianten te vinden, denk aan gevulde speculaas,  speculaasbrokken, speculaaskoekjes en speculaaspoppen. In deze receptuur gaan we speculaasbrokken maken. Dit deeg is tevens ook prima te gebruiken wanneer jij nog een mooie speculaasplank ergens heb staan.

Grondstoffen Gram
Boter 125
Witte basterdsuiker 65
Bruine basterdsuiker 75
Zout 1
Citroenrasp 5
Karnemelk 20
Koekkruimels 20
Zeeuwse bloem 250
Speculaaskruiden 8
Koolzuur of bakpoeder 2,5 gram koolzuur of 4 gram bakpoeder
Overige grondstoffen Gram
Ei (om te strijken)
Amandelen of amandelschaafsel

Aanwijzingen:

  • Baktemperatuur:   180° Celsius.
  • Baktijd:                ±30 minuten.

Werkwijze:

  • Zet een deeg zoals in deze werkwijze beschreven wordt.
  • Dit deeg minimaal 24 uur van te voren zetten voordat deze gebruikt gaat worden.
  • Zet je bakplaat klaar en vet deze in met bakspray.
  • Zet een plaatje neer met amandelschaafsel.
  • Breng het deeg in verwerkbare toestand zodat je het uit kunt rollen.
  • Strooi wat bloem op je werkbank.
  • Rol het deeg uit op 9 mm en leg deze op de met bloem bestrooide werkbank.
  • Snij vierkanten van bijvoorbeeld 10 x 10 cm. Of rechthoeken van 18 x 6 cm.
  • Strijk deze met ei.
  • Druk deze in de amandelschaafsel.
  • Zet de speculaasbrokken op de bakplaat. Hou er rekening mee dat ze ietwat zullen uitvloeien.
  • Bak de speculaasbrokken af.

Tip: wanneer je amandelen wil gebruiken is het gemakkelijk om deze amandelen te mengen met een klein beetje ei. Je kunt dan de speculaasbrokken in deze amandelen drukken, ze omdraaien en op de bakplaat zetten.




LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here