Borstplaat is een typisch Nederlands snoepgoed dat vooral gegeten wordt in december tijdens Sinterklaas. De lekkernij bestaat uit veel suiker, slagroom en een smaakstof. Borstplaat was van oudsher een middel tegen verkoudheid. Goede borstplaat is fijn van smaak, bestaat uit fijne suikerkristallen, glanst licht en smelt zachtjes weg op je tong. Hieronder volgt de receptuur voor roomborstplaat.
Let op: in de bakkerij wordt voor roomborstplaat fondant of poedersuiker gebruikt. Dit is de fondant die men ook gebruikt voor bijvoorbeeld tompoucen. Wanneer je twijfelt over je fondant, raden wij aan om gewoon poedersuiker te gebruiken.
Onderaan de pagina kun je doorklikken naar een uitgebreide werkwijze van roomborstplaat.
Grondstoffen | Gram |
Water (warm) | 350 |
Kristalsuiker (geen grove variant) | 1000 |
Slagroom (ongezoet) | 200 |
Fondant of poedersuiker | 70 |
Overige grondstoffen | Gram |
Smaakstof | – |