65 tot 75 miljoen schade door fipronil

De schade dankzij de besmetting van pluimvee met fipronil in Nederland loopt in de vele miljoenen euro’s. Onderzoekers van Wageningen Economic Research deden in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een onderzoek. Deze onderzoekers kwamen onlangs al met een schatting, deze nieuwe berekening omvat de schade van gehele eiersector.

Eierschandaal

Eind juli kwam het bericht naar buiten dat er eieren waren aangetroffen die de schadelijke stof fipronil hadden. Er volgde verschillende terugroepacties door heel Nederland. Voor de supermarkten wordt het verlies geschat op zo’n 7 á 8 miljoen euro. Hoofdverdachten zijn nog steeds de twee bestuurders van Chickfriend, de specialist in bloedluisbestrijding. Zij gebruikten de verboden stof als bestrijdingsmiddel. De twee bestuurders zijn echter wel vrijgelaten in afwachting van hun proces.


Meer geld voor de NVWA

Tijdens Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit volgend jaar 25 miljoen extra krijgt. Het geld zal gebruikt worden om meer voedselinspecteurs in dienst te nemen en om verouderde computerapparatuur te vervangen. Ondertussen is de NVWA al druk bezig met het doorvoeren van allerlei verbeteringen. Deze verhoging kunnen ze waarschijnlijk dan ook goed gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here