‘s nachts werken verhoogt risico

Slecht nieuws voor de bakker die vaak ’s nachts werkt. Wie jarenlangs ’s nachts werkt, loopt een hoger risico op hart- en vaatziekten en op ouderdomsdiabetes. Hoe vaker je in de nacht aan het werk bent, hoe hoger het risico zal zijn. Deze conclusie is getrokken nadat de  Gezondheidsraad van Nederland een onderzoek heeft uitgevoerd. Ze adviseren dan ook om nachtarbeid zo veel mogelijk te beperken.

Hoop Nederlanders werken ’s nachts 

In ons kikkerlandje werken bijna 1,3 miljoen mensen soms of regelmatig ’s nachts. Het verstoort vooral het dag-nachtritme van het lichaam wat kan leiden tot nadelige gezondheidseffecten. Het veroorzaakt op korte termijn al erg snel gezondheidsproblemen. Ook slaapproblemen (verkorte slaapduur, verslechterde slaapkwaliteit en vermoeidheid) komen anderhalf tot tweemaal vaker voor bij nachtwerkers dan bij dagwerkers. In het onderzoek van de Gezondheidsraad komt ook sterk bewijs naar voren over verschillende lange termijn gezondheidsrisico’s. Werken in de nacht verhoogt het risico op diabetes mellitus (type 2) en hart- en vaatziekten, en dat risico neemt toe naarmate men meer jaren nachtwerk verricht.


Advies

De gezondheidsraad adviseert uiteindelijk nachtwerk waar mogelijk te beperken. De Gezondheidsraad schreef het rapport op verzoek van minister Asscher van SZW. In het gehele rapport van de Gezondheidsraad worden nog meer zaken belicht. Deze kun je hier (klik) terugvinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here