De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft in samenspraak met verschillende betrokken (bakkerij) branches nieuwe afspraken gemaakt omtrent de aanduiding van volkoren op verpakkingen. Deze zijn dan ook aangepast. Hieronder kun je lezen welke wijzigingen zijn doorgevoerd in het Warenwetbesluit Meel en brood.
Warenwetbesluit Meel en brood
In het besluit staat dat bakkers bij brood en meel de term ’volkoren’ mogen gebruiken als het van 100% volkorenmeel is gemaakt. Voor de overige bakkerijproducten is deze term niet vastgelegd in de wet. Het is vaak zo dat in deze producten een deel van de bloem wordt vervangen door volkorenmeel. Dit mag gewoon van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, op voorwaarde dat op het etiket staat welk percentage van het meel ook echt volkoren is. Het vervangende of aanvullende ingrediënt van volkorenmeel moet vermeld worden in de buurt van de zogenaamde warenwettelijke benaming. Dit kan op het etiket of voor producten die niet geëtiketteerd zijn op het schapkaartje. Het is vooral belangrijk dat consumenten niet misleid worden.
Volksgezondheid
Na het maken van deze nieuwe afspraak vervalt de eis dat het product ten minste 50% volkorenmeel moet bevatten. De bakkerijsector geeft wel het advies om de 50% grens wel aan te houden vanwege de positieve gevolgen voor de volksgezondheid en de verwachting van de consument.