Gezond eten blijkt ook goed voor onze hersenen

Op de website van het Algemeen Dagblad lezen we dat het eten van veel groenten, fruit, noten en vis eten, zou kunnen resulteren in grotere hersenen. Deze conclusie trekt Nederlands professor Meike Vernooij in haar eigen onderzoek. Het onderzoek is ondertussen ook gepubliceerd in het vakblad de American Academy of Neurology.

Onderzoek

Meike Vernooijhoogleraar Radiologie en Epidemiologie aan het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Rotterdam ondervroeg samen met een team meer dan vier duizend Nederlanders. Deze groep had een gemiddelde leeftijd van 66 jaar. Ze onderzochten hun  eetgewoontes en analyseerden hersenscans van de afgelopen 10 jaar.

Conclusie onderzoek

Uit dit onderzoek blijkt dat dementie mogelijk buiten de deur kan worden gehouden wanneer je gezond eet. Hersenen van iemand die gezond eet zijn circa een halfjaar jonger dan die van mensen met een ongezonder eetpatroon. Dit betekent niet dat gezond eten je brein vergroot maar wel dat er een link is tussen een gezond voedingspatroon en grotere hersenen.
Alle onderzochten hadden gemiddeld een herseninhoud van 932 milliliter. Na het aanpassen van leeftijd, geslacht, opleiding, roken en mate van lichaamsbeweging kwamen de onderzoekers er ook achter dat de herseninhoud van iemand met een gezond voedingspatroon 2 millimeter groter was t.o.v. iemand met een ongezond voedingspatroon. Om dit beter in perspectief te zetten; het hebben van een herseninhoud dat 3,6 millimeter kleiner is, staat gelijk aan één jaar ouder worden.

Op de website van de American Academy of Neurology lezen we de volgende quote van Meike Vernooij:

“People with greater brain volume have been shown in other studies to have better cognitive abilities, so initiatives that help improve diet quality may be a good strategy to maintain thinking skills in older adults,” said study author Meike W. Vernooij, MD, PhD, of the Erasmus University Medical Center in Rotterdam, the Netherlands. “More research is needed to confirm these results and to examine the pathways through which diet can affect the brain.”

Het gehele bericht is via deze link te vinden op de website van de American Academy of Neurology.
LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:
Please enter your comment!
Please enter your name here