Gevulde speculaas

Niks lekkerders dan een heerlijk stuk gevulde speculaas. Speculaasproducten worden al eeuwen in ons land gebakken en gegeten. Maar vooral wanneer Sinterklaas en zijn Pieten weer richting ons kikkerlandje komen zijn de producten van speculaas niet aan te slepen. Speculaas is dan ook in het hele land in verschillende varianten te vinden, denk aan gevulde speculaas,  speculaasbrokken, speculaaskoekjes en speculaaspoppen. In deze receptuur gaan we gevulde speculaas maken. De amandelspijs die wij voor deze gevulde speculaas gaan gebruiken, maken we aan met citroenrasp, wat extra ei en zachte roomboter. Dit om het ietwat smeuïger te maken.

Grondstoffen Gram
Boter 225
Witte basterdsuiker 125
Bruine basterdsuiker 125
Zout 2
Citroenrasp 15
Karnemelk 60
Zeeuwse bloem 500
Speculaaskruiden 20
Koolzuur of bakpoeder 7,0 gram koolzuur of 12 gram bakpoeder
Vulling Gram
Amandelspijs 1000
Citroenrasp 30 – 50
Zachte roomboter 100
Ei 50 – 100
Overige grondstoffen Gram
Ei (om te strijken)
Amandelen of amandelschaafsel





Aanwijzingen:

  • Baktemperatuur:   180° Celsius.
  • Baktijd:                ± 40 minuten.

Werkwijze:

  • Zet een deeg zoals in deze werkwijze beschreven wordt.
  • Dit deeg minimaal 24 uur van te voren zetten voordat deze gebruikt gaat worden. Tip: het is nog beter om het deeg eerder te maken zodat de aroma’s heerlijk door het deeg kunnen trekken.
  • Zet je bakplaatje van 32 x 24 cm klaar. Tip: leg onderin een stukje bakpapier dat op maat is geknipt.
  • Maak de spijsvulling zoals in onderstaande werkwijze is beschreven.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 3,5 – 4 mm en fonceer het bakplaatje. Tip: om een extra krokante bodem te verkrijgen kun je deze onderkant eerst lichtjes afbakken. Prik dit deeg dan over zijn geheel met bijvoorbeeld een vork. Laat deze hierna ook eerst afkoelen voor verdere verwerking.
  • Rol de spijs uit tot een plak tussen twee stukjes plastic en breng deze aan op het deeg in het gefonceerde bakblik.
  • Het restant van het deeg op 3,5 – 4 mm uitrollen en op de spijs leggen.
  • Overtollig deeg verwijderen.
  • De boven plak bestrijken met heel ei en verdelen in 8 gelijke stukken (niet snijden alleen aangeven).
  • De halve amandelen opleggen binnen de aangegeven vlakken. Tip: kan ook gedecoreerd worden met amandelschaafsel of amandelstiften (dan vervalt onderstaande stap).
  • Nogmaals bestrijken met heel ei.
  • Afbakken.
  • Na afkoeling lossen en in gelijke stukken snijden. Tip: in de bakkerij gebeurt dit meestal een dag later. In ieder geval niet gelijk na het bakken proberen te lossen!

Werkwijze spijsvuling:

  • De amandelspijs aandraaien in een planeetmenger (met een vlinder) met de citroenrasp.
  • De roomboter wat smuiiger maken d.m.v. deze in de magnetron te zetten.
  • Deze toevoegen aan het mengsel.
  • In stapjes het ei toevoegen. Tip: tussendoor even bijkrabben om een mooi homogeen mengsel te verkrijgen.

 





LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here