Roomhoorns

Hoe maak ik roomhoorns? In de bakkerij worden roomhoorns tegenwoordig gevuld en opgespoten met slagroom en gedecoreerd met fruit. Vroeger deden de bakkers er alleen wat banketbakkersroom in. Uiteraard zijn de roomhoorns ook prima te gebruiken voor andere variaties. Slagroom op smaak brengen met cacao of mokka bijvoorbeeld!

Een roomhoorn is ook voorbeeld van een halffabricaat. Halffabricaten zijn gebakken producten die nog één of meerdere handelingen moeten ondergaan. Daarna zijn ze gereed om verkocht te worden. Ook korstschelpen zijn halffabricaten. Wanneer je deze producten eerder wil maken is het wijs om ze te bewaren in een goed afgesloten koektrommel.

Om roomhoorns te kunnen maken zal er eerst een korstdeeg gezet moeten worden.  Hiervan is uiteraard een werkwijze op BakkersBaas te vinden waarmee dit uiteindelijk een fluitje van een cent zal zijn. Gebruik onderstaande werkwijze om een Hollandse korst te maken, natuurlijk is ook de Franse methode te gebruiken die op onze website te vinden is.

Werkwijze: Hollandse korst

Aanwijzingen:

  • Baktemperatuur:   210° Celsius en 160° Celsius.
  • Baktijd:                ±18 minuten (tot ze mooi gekleurd zijn) en 10 minuten gaar bakken.
Werkwijze:

 • Zet een korstdeeg zoals in bovenstaande werkwijze uitgelegd wordt.
 • Bestuif je werkbank licht met bloem.
 • Rol je korstdeeg uit op 2 mm. Tip: op een uitrolmachine in de bakkerij zal je je korstdeeg twee of drie keer op deze dikte uit moeten rollen voordat hij werkelijk deze dikte heeft. Zorg ervoor dat het korstdeeg na het uitrollen een breedte heeft van ongeveer 40 – 50 cm – afhankelijk van de grootte van je roomhoornpennen.
 • Rol het korstdeeg over de werkbank die lichtje bestoven is met bloem.
 • Korstplak vochtig maken.
 • Stroken snijden van 2,5 cm breed en een lengte van 40 – 50 cm.
 • Met de droge kant om de roomhoornpennen rollen (ongeveer een 0,5 cm vanaf de punt beginnen).
 • Druk daarna de roomhoorn in de rolsuiker en plaats deze op een geprepareerde bakplaat (of vochtig maken met water of bedekken met bakpapier). Tip: druk de roomhoorn zo in de suiker dat deze voor ongeveer driekwart is bedekt met suiker. De onderkant die op bakplaat komt dus niet!
 • Na 20 minuten rusten de roomhoorns afbakken. Tip: op een bepaalt moment proberen de roomhoornpennen te verwijderen (na 15 á 20 minuten zal dit mogelijk zijn) zodat de binnenkant gemakkelijker gaar kan bakken. Wanneer de roomhoorns al de juiste kleur hebben maar de binnenkant niet gaar aanvoelt, de roomhoorns in een koudere oven (160° Celsius) krokant bakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:
Please enter your comment!
Please enter your name here