Ondertussen hebben we op de website van BakkersBaas al verschillende recepten online staan in het teken van speculaas. Alleen was er nog geen recept en werkwijze voor de speculaasstaaf. Het deeg van de gevulde speculaasstukken en taarten is ook voor deze staaf te gebruiken. Deze roomboter speculaasstaaf is gevuld met heerlijke amandelspijs en belegd met amandelen. Gemakkelijk te snijden en te delen. Let op: het recept van het deeg is voor meerdere staven!
Grondstoffen | Gram |
Boter | 225 |
Witte basterdsuiker | 125 |
Bruine basterdsuiker | 125 |
Zout | 2 |
Citroenrasp | 15 |
Karnemelk | 60 |
Zeeuwse bloem | 500 |
Speculaaskruiden | 20 |
Koolzuur of bakpoeder | 7,0 gram koolzuur of 12 gram bakpoeder |
Vulling per staaf | Gram |
Amandelspijs | 125 – 150 |
Overige grondstoffen | Gram |
Ei (om te strijken) | |
Amandelen of amandelstiften |
Aanwijzingen:
- Baktemperatuur: 180° Celsius.
- Baktijd: ± 25 minuten.
Werkwijze:
- Zet een deeg zoals in deze werkwijze beschreven wordt.
- Dit deeg minimaal 24 uur van te voren zetten voordat deze gebruikt gaat worden. Tip: het is nog beter om het deeg eerder te maken zodat de aroma’s heerlijk door het deeg kunnen trekken.
- Rol een mooie nette pil van spijs van 125 gram of 150 gram. Of rol meerdere spijspillen wanneer je meerdere speculaasstaven wilt maken.
- Rol deze spijspillen alvast op lengte – ongeveer 15 – 20 cm.
- Strooi wat bloem op je werkbank tegen het plakken.
- Rol het deeg uit tot een dikte van 3,5 – 4 mm en rol dit over de met bloem bestoven werkbank.
- Snij stroken met een verdeelfiets van ongeveer 12 cm breed.
- Maak de strook aan beide kanten vochtig.
- Leg je spijspil op het deeg en probeer deze zo strak mogelijk in het deeg te rollen.
- Sluit de boven- en onderkant en snij overmatig deeg weg met een mes of korstwieltje.
- Rol nu de speculaasstaaf bij tot een lengte van ongeveer 28 cm. Tip: voordat ik mijn speculaasstaaf of staven op de bakplaat zet, rol ik deze altijd even licht aan met een rolstok. Dit om te voorkomen dat de staven over de bakplaat rollen.
- Strijk de speculaasstaaf netjes met ei.
- Decoreren met amandelen.
- Aandrogen.
- Voor het afbakken nogmaals strijken met ei.
- Tip: kan ook gedecoreerd worden met amandelstiften (dan vervalt de tweede keer met ei strijken).
- Afbakken.