Amandelcake

Het is tijd voor een recept en werkwijze die zal resulteren in een ouderwetse klassieke amandelcake zoals die bekend is vanuit de bakkerij. In deze heerlijke amandelcake wordt ook spijs verwerkt, deze wordt luchtig gedraaid met de roomboter, kristalsuiker, citroenrasp en het zout. In de bakkerij werd de spijs voorafgaand dan ook vaak nog iets fijner gedraaid. Thuis kun je daar eventueel de keukenmachine voor gebruiken. Met mijn studenten doe ik dit eigenlijk gewoon niet. Na het bakken en afkoelen wordt deze heerlijke cake ook nog eens geabricoteerd met ingekookte abrikozenjam. Onderstaand recept is voor ongeveer 3 cakes (kleine cakeblikken waar ongeveer 425 gram cakebeslag in past).

Grondstoffen Gram
Amandelspijs 200
Boter 300
Kristalsuiker 210
Zout 3
Citroenrasp 15
Ei 300
Beslagbloem of patentbloem 300
Overige grondstoffen Gram
Amandelschaafsel (gebruneerd)
Ingekookte abrikozenjam




Aanwijzingen:

  • Baktemperatuur:   160° Celsius.
  • Baktijd:                ± 60 minuten.

Werkwijze:

  • Amandelschaafsel licht bruneren in de oven.
  • Cakeblikken invetten en goed bestrooien met licht gebruneerd amandelschaafsel. Overtollig amandelschaafsel eruit tikken.
  • Alle grondstoffen op bakkerij temperatuur brengen.
  • Amandelspijs eventueel fijner draaien in een keukenmachine.
  • De boter zalvig maken in de magnetron.
  • De amandelspijs, zalvige boter, suiker, citroenrasp en het zout luchtig kloppen met de vlindergard in de 2deversnelling (eventueel bij verwarmen). Tip: regelmatig bijkrabben van de machinebekken is nodig om een homogene massa te verkrijgen.
  • Ei conditioneren en dus op kamertemperatuur brengen om schiften te voorkomen.
  • In 4 of 5 delen het ei toevoegen. Tip: ook nog een keer de machinebekken goed bijkrabben.
  • Het beslag luchtig kloppen. Te herkennen aan een wittere kleur beslag.
  • De bloem kort door het beslag draaien of er doorheen spatelen met een spatel.
  • Het beslag verdelen over de cakeblikken. Tip: ongeveer voor driekwart vullen. Of een weegschaal gebruiken (afhankelijk van de maat van je cakeblik).
  • Afbakken.
  • De cake is gaar als het beslag veerkrachtig is.
  • Cake lossen op een rooster of een schone doek (eventueel bestrooien met een klein beetje kristalsuiker).
  • De cake af laten koelen.
  • Als afwerking dun abricoteren met ingekookte abrikozenjam. Klik hieronder voor de werkwijze voor het inkoken van abrikozenjam.




Werkwijze: inkoken van abrikozenjam en abricoteren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here