Appel-speculaastaartje

Ik liep onlangs bij een grote supermarktgigant door de winkel en mijn ogen vielen op een doos met daarop vermeld speculaas appeltaart. Dit taartje is enigszins gebaseerd op deze ingeving. Maar qua smaakbeleving wilde ik toch graag een stapje verder gaan en niet gewoon een appeltaart maken van speculaasdeeg. Dit appel-speculaastaartje zal de volgende omschrijving krijgen, het heeft een heerlijke krokante bodem van speculaas, daarop zit een amandelgeleroomvullling (spijs en banketbakkerspudding), daarop is cakebeslag aangebracht dat op smaak is gebracht met speculaaskruiden en tot slot is hier een appelvulling van verse stukjes appel, rozijnen en wat kaneel over verdeeld.

Wij gaan er in onderstaand recept vanuit dat je nog wat speculaasdeeg hebt liggen. Anders is het recept van gevulde speculaas uiteraard op onze website te vinden. Ook is het deeg van de brokken te gebruiken. Er komen 2 of 3 appel-speculaastaartje uit onderstaand recept. Afhankelijk van de grootte van je schaaltjes. Ook is het lastig om het recept verder te verkleinen omdat het nu al lastig zal zijn om het cakebeslag in een planeetmenger luchtig te kunnen draaien.

Grondstoffen amandelgeleroomvulling Gram
Amandelspijs 75
Banketbakkerspudding (gele room) 75
Grondstoffen cakebeslag
Boter 100
Suiker 100
Ei 100
Zout 1
Patentbloem 100
Speculaaskruiden 3
Appelvulling  Gram
Verse zoete appel 200
Rozijnen (en/of krenten) 40
Citroenrasp 10
Kristalsuiker 20
Koud bindmiddel (instant roompoeder) 3
Kaneel 2
Aanwijzingen:

 • Baktemperatuur:   190° Celsius.
 • Baktijd:                ± 45 minuten.

Werkwijze:

 • Zet een speculaasdeeg zoals in deze werkwijze beschreven wordt.
 • Dit deeg minimaal 24 uur van te voren zetten voordat deze gebruikt gaat worden. Tip: het is nog beter om het deeg eerder te maken zodat de aroma’s heerlijk door het deeg kunnen trekken.
 • Rol het deeg uit op 2 á 2,5 mm en fonceer hiermee de boterkoekschaaltjes.

Werkwijze appelvulling:

 • Appels schillen.
 • Het koud bindmiddel mengen met de suiker en het kaneel. Tip: als koud bindmiddel kan instant roompoeder gebruikt worden. Dit is het poeder waarmee je met koud water en dit poeder een banketbakkerspudding kunt verkrijgen.
 • De appels fijnhakken en mengen met de citroenrasp en de rozijnen.
 • Het eerste mengsel door de appels (met rozijnen en de citroenrasp) mengen.
 • Apart zetten.

Werkwijze amandelgeleroomvulling:

 • Amandelspijs met éénderde van de geleroom mengen. Dit om klonten te voorkomen.
 • Resterende geleroom in delen toevoegen en gladdraaien.
 • Verdeel deze vulling over de gefonceerde schaaltjes.

Werkwijze cakebeslag + verdere verwerking:

 • Draai een luchtig cakebeslag zoals in deze werkwijze beschreven wordt.
 • Voeg aan het eind de speculaaskruiden toe aan het cakebeslag en vermeng dit goed tot een homogene massa.
 • Doe het cakebeslag in een spuitzak.
 • Breng op de gefonceerde boterschaaltje en amandelgeleroomvulling een spiraal van cakebeslag aan. Tip: hou er rekening mee dat dit cakebeslag in de oven nog omhoog zal bakken. Vul ze dus zeker niet te vol anders zullen de schaaltjes overlopen. Ook zal er nog wat appelvulling verdeeld worden over het cakebeslag wat er ook in zal resulteren dat de schaaltjes voller gevuld worden en het cakebeslag eruit kan bakken.
 • Verdeel de appelvulling over het cakebeslag.
 • Afbakken. Tip: bepaal aan de hand van het cakebeslag of je de appel-speculaastaartjes uit de oven gaat halen.
LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:
Please enter your comment!
Please enter your name here