Gevulde speculaaskoeken

Gevulde koeken met amandelspijs kennen wij bakkers en thuisbakkers natuurlijk allemaal, maar deze variant met bruine basterdsuiker en speculaaskruiden is helemaal geschikt voor het avondje van Sinterklaas. Deze gevulde speculaaskoeken maak je echt in een handomdraai! Als je na het bakken nog een dag geduld hebt, zijn de gevulde speculaaskoeken nog lekkerder. Dit heb ik trouwens ook met gevulde koeken. Ik heb die liever van een dag oud dan een verse uit de oven.

Grondstoffen Gram
Boter 225
Witte basterdsuiker 125
Bruine basterdsuiker 125
Zout 2
Citroenrasp 15
Karnemelk 60
Zeeuwse bloem 500
Speculaaskruiden 20
Koolzuur of bakpoeder 7,0 gram koolzuur of 12 gram bakpoeder
Vulling  Gram
Amandelspijs 500
Citroenrasp 25
Ei 50
Eventueel water
Overige grondstoffen Gram
Ei (om te strijken)
Amandelschaafsel




Aanwijzingen:

  • Baktemperatuur:   180° Celsius.
  • Baktijd:                ±12 – 15 minuten.

Werkwijze:

  • Zet een deeg zoals in deze werkwijze beschreven wordt en koel het deeg.
  • Bereid een spuitbare spijsvulling volgens deze werkwijze.
  • Haal het deeg uit de koeling en breng deze in verwerkbare toestand. Dit betekent dat deze uitgerold kan worden.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 2 mm en steek met een steker van Ø 9 cm de plakjes deeg uit.
  • Leg de helft van de uitgestoken deegplakken op een bakplaat. Spuit hierop in het midden de spijsvulling (een mooie ronde dop spijs).
  • Leg de overige deegplakjes over de spijsvulling. Tip: druk de bovenplak niet aan rondom de spijs. Op deze manier blijft er namelijk alleen spijs in het midden van de koek zitten. Tijdens het strijken met ei druk je namelijk al voorzichtig de bovenplak aan. Dit is al voldoende.
  • Bestrijk de bovenkant met eistrijksel en strooi er wat amandelschaafsel overheen.
  • Bak de gevulde speculaaskoeken af in de oven.




LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here