Nieuwe heffing zorgt ervoor dat chocolade duurder wordt

Slecht nieuws voor alle chocoladeliefhebbers en mensen die dit product gebruiken om een boterham te verdienen zoals bakkers. De belangrijkste cacaoproducerende landen, Ghana en Ivoorkust, zijn overeengekomen een heffing in te voeren om de levenskwaliteit van cacaoboeren te verbeteren. Dit betekent uiteraard dat de prijs van chocolade in de toekomst zal gaan stijgen.

400 dollar per ton extra

Ghana en Ivoorkust zijn goed voor ongeveer 60% van de wereldwijde cacaoproductie. Na maandenlange onderhandelingen die op niets uitliepen met grote multinationals en kopers uit de chocolade-industrie over een minimumprijs voor de volgende cacao-oogst op niets uitdraaiden, heeft het zogeheten Copec-kartel tussen Ghana en Ivoorkust beslist om bovenop de marktprijs een extra premie van 400 dollar door te berekenen. Wat neerkomt op een prijsstijging van zestien procent bovenop de slotkoers van cacao (2.520 dollar per ton).

Gevolgen?

Handelaren en makelaars op de grondstoffenmarkt spreken van de meest grensverleggende maatregel in meerdere decennia. Men vreest dat deze beslissing een grote invloed zal hebben op zowel de lokale cacaoboeren als op het eindproduct zelf. Ook juist omdat enkele kleinere cacaoproducenten ook een eigen cacaopremie hebben ingevoerd.

Een grote chocoladeproducent zoals Mars Inc. heeft voorlopig nog geen prijsstijgingen aangekondigd. Maar toen de prijs van cacao in het verleden al eens boven de 3000 dollar per ton steeg, reageerden de grote chocolade- en snoepproducenten niet alleen met hogere prijzen. Ook werden de chocoladerepen kleiner gemaakt of er werd minder cacao gebruikt.

Deze beslissing moet vooral zorgen voor een hoger en stabieler inkomen voor de lokale cacaoboeren. Volgens een recent rapport van de Wereldbank zouden 80 procent van de cacaoboeren nu niet rond kunnen komen. Men moet van 3 dollar of minder leven.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:
Please enter your comment!
Please enter your name here