Taaitaai

Met Sinterklaas mag taaitaai natuurlijk niet ontbreken! Het is dan ook een typische lekkernij die met name in de sinterklaastijd wordt gegeten. Taaitaai is niet hard zoals speculaas maar juist wat zachter en zoals de naam al doet vermoeden is het daarnaast ook taai. Wij van BakkersBaas willen graag een gemakkelijk recept delen waar het deeg niet gekookt wordt, zoals bij een hoop recepten wel het geval is.

Grondstoffen Gram
Honing 230
Ei 20
Citroenrasp 3
Patentbloem 200
Zeeuwse bloem 50
Anijs 5
Speculaaskruiden 3
Ammonium 4
Koolzuur 1
Overige grondstoffen Gram
Melk (te strijken)
Suikernibs (decoratie)





Aanwijzingen:

  • Baktemperatuur:   175° Celsius.

Werkwijze:

  • Weeg alle grondstoffen netjes af.
  • Zeef boven een stuk papier (of weegbak) de bloem, anijs, speculaaskruiden, ammonium en het koolzuur.
  • Meng de honing, ei en de citroenrasp met elkaar. Doe dit in een planeetmenger. Let op: een kneedmachine is raadzaam, het is namelijk een vrij stevig deeg. Anders een sterke planeetmenger gebruiken met een deeghaak (vlinder als je geen deeghaak hebt).
  • Voeg dan de gezeefde grondstoffen aan het gemengde grondstoffen.
  • Het deeg is in principe gelijk verwerkbaar maar wordt meestal een dag bewaard. Let op: wanneer je dit deeg een dag bewaard zal je het de volgende dag weer even goed moeten kneden. Anders is het niet verwerkbaar.
  • Rol het deeg uit op 5 á 6 mm.
  • Snij mooie vierkanten of rechthoekige stukken en leg deze op een bakplaat met papier.
  • Strijk de taaitaai-stukken met melk.
  • Laat dit aandrogen en strijk ze nogmaals met melk.
  • Breng eventueel suikernibs aan voor een andere variant.
  • Afbakken. Let op: bak deze taaitaai zo kort mogelijk. Meestal iets eerder uit de oven halen dan je zelf verwacht. Anders wordt de taaitaai echt te hard.




LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here