Brood van de nieuwe graansoort Tritordeum staat tijdens de Giro d`Italia op het menu

Onlangs was op BakkersBaas te lezen dat de nieuwe graansoort genaamd Tritordeum richting Nederland kwam. De graansoort is ondertussen leverbaar via de Bake-plus, Beko, Rob Peters en Multiflour. De wielrenners van Team LottoNL-Jumbo, die op dit moment de Giro d`Italia aan het fietsen zijn, eten brood dat gemaakt is van deze graansoort. Het eerste brood van Tritordeum is gebakken door Frank van Eerd. Samen met de voedingsdeskundige van Team LottoNL-Jumbo ontwikkelt hij brood dat speciaal voor topsporters een positief effect kan hebben. Bij het ontwikkelen wordt rekening gehouden met de prestatie die verwacht wordt van de wielrenner. Een tijdrit vraagt om korte koolhydraten, terwijl een etappe door de bergen vraagt complexe, lange koolhydraten.

Tritordeum

Tritordeum is een graan dat in Spanje ontwikkelt is en is een kruising tussen durum en wilde gerst. Deze nieuwe soort is een ware innovatie in smaak, kwaliteit en duurzaamheid. Tritordeum heeft een hele goede resistente tegen droogte, hoge temperaturen en ziektes. Hierdoor is de teelt vooral goed mogelijk in een warmere en drogere omgeving. Andere bekende graansoorten hebben het in zo’n omgeving normaal erg moeilijk.

Het graan heeft meerdere gezondheidseigenschappen. Eén is een goede verteerbaarheid. Tritordeum bevat bijvoorbeeld 40 procent minder gluteneiwitten dan andere graansoorten zoals tarwe. Hierdoor worden producten, gebaseerd op dit graan, gemakkelijker verdragen door mensen die gevoelig zijn voor gluten. Daarnaast bevat het ook nog eens een verhoogd vezelgehalte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here