‘Het eten van chocolade vermindert de kans op een hartritmestoornis’

Regelmatige chocoladeconsumptie zou het risico op voorkamerfibrillatie (VKF), een van de meest voorkomende hartritmestoornissen, doen afnemen. Dit blijkt uit een grootschalige studie. Wetenschappers hebben van 55.000 Deense mannen en vrouwen in de leeftijd van vijftig tot 64 gegevens over hun dieet en gezondheid vastgelegd. In deze enquête moesten de deelnemers ook aangeven hoe vaak zij chocolade nuttigden. Na 13 jaar onderzoek hadden 3.346 van de mannen en vrouwen last van een hartritmestoornis. Wat vooral opvallend was aan deze mannen en vrouwen, was dat zij gemiddeld dus minder chocolade consumeerden dan de mensen die er geen last van hadden.

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat mensen die vaker chocolade aten, hun kans op de hartritmestoornis met 10 procent zagen verminderen. Dit was het geval bij een consumptie van 30 tot 90 gram per maand. Wanneer er nog meer chocolade werd gegeten werd de kans op een stoornis nog kleiner. Mensen die elke week 30 gram chocolade eten, zagen hun kans op de stoornis met 17 procent verminderen. Bij 60 tot 180 gram slonk de kans zelfs met 20 procent. Bij vrouwen was het effect in verhouding ook groter dan bij mannen.

Eerder onderzoek

Dit onderzoek is niet de eerste die een link legt tussen het hart en cacaoconsumptie. Eerdere onderzoeken suggereerden dat voedsel waarin cacao zitten verwerkt en dan met name pure chocolade (waarin het cacaogehalte hoger is dan bij melkchocolade) verschillende voordelen heeft. De onderzoekers van het onderzoek in Denemarken benadrukken dat er nog steeds geen harde conclusies kunnen worden getrokken uit het onderzoek. Uitgebreider onderzoek is nodig om dit echt te kunnen bevestigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here