Zuivelanalist en woordvoeder FrieslandCampina over botertekort

In het Algemeen Dagblad zijn zuivelanalist Richard Scheper van de Rabobank en een woordvoeder van FrieslandCampina aan het woord over het mogelijke botertekort. De afgelopen weken gaat het nieuws over het mogelijk aanstaande botertekort vaker rond. Volgens Richard Schepper is het ondertussen een trend onder de consumenten dat ze liever meer natuurlijke producten willen eten. “Mensen kiezen vaker roomboter in plaats van margarine of halvarine. Vet wordt minder als ongezond beschouwd.”

Trends 

Ook de thuisbakhype, mede mogelijk gemaakt door programma’s als Heel Holland Bakt  en buitenlandse tv-programma’s dragen hier een steentje aan bij. Al is de hoeveelheid boter en room die dankzij deze trend wordt gebruikt een zeer kleine bijdrage aan het grote geheel. Volgens Rob van Dongen, werkzaam als woordvoeder van FrieslandCampina gaat de grootste hoeveelheid boter naar de industriële bakkerijen en professionele keukens. “Niet alleen in Europa zien we een stijgende vraag. We exporteren ook bijvoorbeeld veel boter naar Japan. De vraag is zo groot, dat er geen handelsvoorraden meer zijn. Dat drijft de prijs op. Ook de supermarkten hebben de prijs van roomboter en producten met boter en room als belangrijk ingrediënt inmiddels verhoogd.”

Minder boter

In Europa wordt op het moment ook minder boter geproduceerd wanneer dit wordt vergeleken met een jaar geleden. Men krijgt minder melk aangeleverd door de boeren omdat zij hun veestapel hebben ingekrompen. De Nederlandse overheid heeft de melkveehouders van een subsidie voorzien om het mestoverschot terug te dringen. Het aantal melkkoeien is in het eerste kwartaal van 2017 hierdoor met ruim 90.000 gedaald.

Volgens zuivelanalist Richard Schepper kunnen de zuivelfabrikanten ook niet opeens meer boter gaan maken. “Dit zal dan ten kosten gaan van hun eigen yoghurt- en kaasproductie. En de prijs voor kaas is op dit moment ook gewoon erg goed”, aldus de zuivelanalist.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:
Please enter your comment!
Please enter your name here