Onderzoek: ontbijten is echt belangrijk

Er is wederom onderzoek gedaan naar de effecten van ontbijten. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat mensen die niet ontbijten meer kans hebben op gewichtstoename en hogere cholesterolwaarden. In dit Spaanse onderzoek komen ook andere resultaten naar voren. Nietontbijters hebben meer kans op vernauwingen in de bloedvaten, die kunnen leiden tot aderverkalking. Het risico op hart- en vaatziekten wordt daarmee vergroot. In deze studie wordt voor het eerst een mogelijk verband getoond tussen niet ontbijten en een vroeg stadium van aderverkalking.

Opzet onderzoek

Tijdens het onderzoek werden meer dan 4.000 deelnemers in de leeftijdscategorie van 40 tot 54 jaar onderzocht. Deze deelnemers werden in drie groepen ingedeeld. Deze werden ingedeeld op de hoeveelheid calorieën die zij binnenkregen tijdens het ontbijt. Hiernaast werd ook zes jaar lang informatie verzameld over de levensstijl en aderen van de deelnemers. Deelnemers van de eerste groep haalden minder dan 5 procent van hun dagelijkse calorieën uit het ontbijt. De tweede groep haalde tussen 5 en 20 procent uit het ontbijt en de derde groep meer dan 20 procent.

Resultaten van het onderzoek

De onderzoekers komen met de volgende resultaten en adviezen. Ze stelden vast dat de eerste twee groepen, die dus eigenlijk niet ontbijten of heel licht ontbijten, meer risico lopen op hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen. Zij hebben een twee á tweeënhalf keer zo’n grote kans op bijvoorbeeld een hart- of herseninfarct. Ook blijkt dat wanneer er niet ontbeten wordt er een grotere kans is op gewichtstoename. De deelnemers die als het meest gezond uit de bus kwamen rollen zaten in de derde groep. Deze deelnemers aten iedere ochtend een ontbijt van 400 calorieën of meer.

Hiermee is wetenschappelijk aangetoond dat het ontbijt inderdaad het belangrijkste maal van de dag is.



LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here