Macarons

Macarons zijn kleine ronde luchtige koekjes die aan elkaar geplakt zijn met een zachte vulling. Ze komen oorspronkelijk uit Frankrijk. Zelf macarons bakken is heel leuk om te doen en van het resultaat en de vrolijke kleurtjes wordt iedereen blij! Het is vooral leuk omdat je eindeloos kunt variëren met smaken en verschillende soorten vullingen. Hierbij is het wel belangrijk dat de kleur van de macarons overeenkomt met de smaak van de vulling. Voor chocolade macarons moet je cacaopoeder door de schuim mengen.

Voordat de koekjes worden gebakken zullen deze eerst moeten aandrogen. Op deze manier ontstaat er een huidje op de macarons. Hierdoor zal er een mooi voetje ontstaan bij de macarons. Dit is een eigenschap die hoort bij macarons.

In dit recept wordt er geen suikerstroop gekookt. Deze methode zal resulteren in een minder glimmende macaron t.o.v. de methode waarin een suikerstroop wordt gekookt. Maak zelf een vulling naar keuze.

Grondstoffen Gram
Amandelpoeder 125
Poedersuiker 150
Eiwit 100
Fijne kristalsuiker 100




Aanwijzingen:

  • Baktemperatuur:   150° Celsius.
  • Baktijd:                ± 25 minuten met ovenschuif open.

Werkwijze macarons:

  • Zeef de amandelpoeder en weeg deze daarna af. Of draai de amandelpoeder en de poedersuiker in een keukenmachine fijn.
  • Breng deze massa op kleur met de gewenste poederkleurstof.
  • Draai het eiwit op middelmatige snelheid luchtig met een garde.
  • Voeg ongeveer elke 45 seconden een eetlepel kristalsuiker toe.
  • Klop het eiwit tot een redelijk stevig schuim.
  • Haal dit onder onder de planeetmenger vandaan.
  • Vermeng de helft van het amandelpoeder/poedersuiker mengsel met een spatel met het opgeklopte eiwit.
  • Vermeng daarna ook de rest. Vermeng dit totdat het een mooie gladde glimmende massa is.
  • Leg een spuitzak met een gladde spuit van 7 mm klaar en vul deze.
  • Spuit op een bakplaat met bakpapier gelijkmatige dopjes en laat deze ongeveer 30 minuten drogen. Tip: tik met een vinger een macaron aan, deze hoort dan niet meer te plakken aan je vinger.
  • Bak de macarons af op een omgekeerde bakplaat of een ring wanneer dit mogelijk is. Dit om teveel warmte van onderen te voorkomen.
  • Bak ze af in een oven van ongeveer 150° Celsius met de ovenschuif open. Tip: wanneer dit niet mogelijk is, mogelijk is het dan een optie om de ovenklep thuis op een kleine kier te zetten.
  • Na afkoelen vullen met een ganache naar smaak. Mooie dop spuiten op een macaron. Netjes de andere kant erop drukken.




LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here