Werkwijze: soezenbeslag koken

In dit artikel zal uitgelegd worden hoe een soezenbeslag gekookt moet worden. Heb je trek in een moorkop of bananensoes? Of wil jij je visite tijdens je verjaardag trakteren op deze lekkernijen? Er zal dan eerst een soezenbeslag gekookt moeten worden. Na het lezen van onderstaand bericht is dit voor iedereen een fluitje van een cent.

Een soezenbeslag bestaat uit water, boter, bloem en eieren. De verhouding is als volgt: 2:1:1:2. Dit betekent het volgende, twee delen water, één deel boter, één deel bloem en twee delen ei. In de bakkerij wordt het water vaak gesplitst in een gedeelte water en een gedeelte melk. Dit geeft een kleinere soes maar wel een soes die malser en smaakvoller is.

Grondstoffen Gram
Water of water/melk 200 of 100/100
Boter 100
Patentbloem 100
Ei 200

Stap 1: Zorg dat alles goed schoon is. De ruimte waar je gaat werken, de machines en ander gereedschap die gebruikt gaan worden en vergeet uiteraard je handen niet te wassen.

Stap 2: Je hebt het volgende nodig:

  • Weegschaal
  • Bakjes om in te wegen
  • Planeetmenger/mixer met een machinebekken
  • Vlinder
  • Krabbertje
  • Steelpan
  • Gasfornuis

Stap 3: Het soezenbeslag koken volgens onderstaande werkwijze:

  • Zet een steelpan met het water of het water/melk mengels op het vuur.
  • Doe de boter erbij en laat dit in zijn geheel smelten.
  • Let op: Doe dit op een laag vuur anders verdampt er veel water.
  • Wanneer de boter is gesmolten en het mengsel kookt, haal je de steelpan even van het vuur.
  • Je voegt de bloem aan dit mengsel toe en deze spatel je goed door.
  • Hierna zet je hem terug op het vuur om het te garen. Blijf de deegbal die ondertussen is gevormd in je steelpan bewegen, anders brand deze aan.
  • Wanneer een mooie gladde glimmende massa is ontstaan haal je de steelpan van het vuur. Met bovenstaand recept zal het garen ongeveer 10 seconden moeten duren.
  • Gooi de massa in je machinebekken en zet deze onder de planeetmenger met een vlinder.
  • Voeg dan in gedeelten het ei toe aan de massa. Is het ei opgenomen dan voeg je het volgende beetje ei toe aan je soezenbeslag.
  • Wanneer al het ei is opgenomen kun je het soezenbeslag gebruiken.
  • Stop het in je spuitzak en spuit de gewenste modellen op je bakplaat.
  • Spuit ronde doppen van ongeveer 35 á 40 gram. Dit recept zal resulteren in ongeveer 15 soezen.
  • Bak de soezen gaar in een oven van 220°C. Tip: de oven aan het begin van bakproces niet openen. Kans dat je soezen in elkaar zakken.
  • Tip: wanneer de soezen hun werkelijke vorm hebben aangenomen en al wat kleur hebben. De ovenschuif van de oven openen. Thuis als dat mogelijk is, de oven op een hele kleine kier open zetten. Dit doen we zodat het vocht in de oven beter kan ontsnappen en de soes gemakkelijk gaar wordt.




LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here