Brabantse eierkoeken

De eierkoek is dankzij Sonja Bakker razend populair omdat zij deze lekkernij als “gezond” tussendoortje heeft geïntroduceerd. De koek bevat inderdaad weinig vet maar wel verschrikkelijk veel suikers. Dus met deze bewering zijn wij het eigenlijk nooit echt eens geweest. Wij zijn vooral van mening dat je gewoon met mate moet snoepen. Een verse eierkoek is heerlijk en wanneer je deze ook nog eens vult met slagroom is het helemaal verrukkelijk. In de bakkerij wordt er meestal één keer in de week een grote hoeveelheid eierkoeken beslag gemaakt. Zodat de bakker iedere ochtend heel snel verse eierkoeken op een bakplaat kan scheppen en deze kan afbakken. Dit kun je thuis ook gewoon doen natuurlijk. Hieronder volgt de receptuur voor Brabantse eierkoeken.

Grondstoffen Gram
Water 200
Ammonium 25
Ei 250
Basterdsuiker 500
Citroenrasp 40
Tarwebloem 750
Melkpoeder 25

Aanwijzingen:

  • Baktemperatuur:   250° Celsius.
  • Baktijd:                ±7 minuten (lichtbruin afbakken).

Werkwijze:

  • Weeg de juiste hoeveelheid water af en meng hier de ammonium goed door. Tip: dit kun je prima gelijk in je machinebekken afwegen.
  • Laat dit even staan.
  • Zet de machinebekken onder de planeetmenger.
  • Weeg alvast de basterdsuiker en de citroenrasp af.
  • Voeg deze toe aan het water en de ammonium.
  • Voeg ook het ei toe en meng dit alles heel goed.
  • Zeef je bloem en melkpoeder en voeg deze ook toe aan het beslag.
  • Draai dit beslag in een lage versnelling glad en klontvrij.
  • Dek de machinebekken af en zet deze in de koelkast.
  • De volgende dag zet je de machinebekken weer onder de planeetmenger en draai je het beslag weer soepel. Tip: voeg eventueel een klein scheutje melk toe.
  • Bakplaat invetten en een stuifje bloem aanbrengen op de bakplaat.
  • Met behulp van een spuitzak of ijsschep het beslag op de bakplaat scheppen. Tip: hou er rekening mee dat een eierkoek behoorlijk uitvloeit.
  • Afbakken.
  • Na het bakken direct lossen met een krabber of platenmes.




LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here