De boterprijs jaagt iedereen op kosten

Slecht nieuws, de internationale botermarkt staat behoorlijk onder druk. Franse industriële bakkerijen luidden deze week de noodklok omdat de boterprijs in het land bijna is verdubbeld. Hierdoor dreigt het assortiment van de bakkerijen een stuk duurder te worden. In Nederland is de boterprijs sinds vorig jaar april behoorlijk toegenomen. Men betaalt nu voor 100 kilo boter 200 euro meer.

Volgens Fabien Castanier, secretaris-generaal van de Franse unie voor banketbakkers, zullen industriële bakkerijen door de gestegen boterprijs jaarlijks liefst 68 miljoen euro meer kwijt zijn aan ingrediënten. Bovendien vreest hij het niet lang meer duurt voordat de boter opraakt.

Oorzaak van deze prijsstijging

De oorzaak van deze gigantische prijsstijging zit hem in de krimpende melkproductie in Europa. Dit in combinatie met een grotere vraag naar boter in binnen- en buitenland zorgt voor een steeds groter tekort aan boter. Franse boeren zeggen dat zij ondertussen hun melk verkopen voor een prijs die lager ligt dan de productiekosten. Deze melkprijs is zo laag omdat Europa een overschot van 350.000 ton melkpoeder heeft.

Voor bakkers die echt verschrikkelijk veel roomboter gebruiken in de bakkerij is dit natuurlijk zeer zorgelijk nieuws. Hetzelfde geld voor de mensen werkzaam in de keuken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:
Please enter your comment!
Please enter your name here