Consumentenbond: ‘Glutenvrije producten vaak ongezonder’

Volgens een eigen onderzoek van de Consumentenbond zijn glutenvrije producten lang niet altijd een gezond alternatief voor de reguliere producten. Glutenvrije producten veroveren de schappen van de supermarkt. De schappen zijn de afgelopen jaren misschien wel drie keer zo groot geworden. Eigenlijk is het gewoon een gigantische hype geworden die wetenschappelijk nog geen eens bewezen is. De Consumentenbond toont nu met een eigen onderzoek aan dat een hoop glutenvrije producten vaak ongezonder zijn.

Gluten

Gluten is een eiwit, dat bij mensen met coeliakie of dermatitis herpetiformis (ook wel ziekte van Durhing), beide auto-immuunziekten, schade aan de darmen kan toebrengen.

Onderzoek van de Consumentenbond

De Consumentenbond vergeleek de ingrediëntenlijst van vijf glutenvrije A-merkproducten. In het glutenvrij knäckebröd van Wasa zit volgens de bond 6x zoveel verzadig vet en een dubbele hoeveelheid zout wanneer deze wordt vergeleken met de volkoren variant. De Peij­nen­burg Ont­bijt­koek glu­ten­vrij bevat volgens de Consumentenbond per 100 gram 30 kilocalorieën meer dan de normale Peijnenburg ontbijtkoek.

Bron: Albert Heijn

Ook zijn volgens de bond de producten vaak niet alleen ongezonder maar ook vaak een stuk duurder. Als voorbeeld geven zij de glutenvrije stroopwafels van de Albert Heijn. Deze kosten omgerekend ongeveer 37 cent per stuk t.o.v. een gewone stroopwafel van 11 cent.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:
Please enter your comment!
Please enter your name here