Amandel Zwitsers

Amandel Zwitsers zijn hele bewerkelijke koeken met veel technieken. In de bakkerij worden ze meestal als stukwerk verkocht. De bodem van deze amandel Zwitsers is gemaakt van korstdeeg. Daarop zit een heerlijke laag amandelspijs, die afgewerkt wordt met een glazuur en vier halve amandelen. Soms wordt er voor de bodem ook gebruikt gemaakt van een mengeling van korst- en zanddeeg. In dit bericht zal een zeer duidelijke werkwijze te vinden zijn om jou te begeleiden bij het maken van deze schitterende amandel Zwitsers.

Grondstoffen Gram
Korstdeeg 200
Amandelspijs 500
Citroenrasp 25
Ei 25
Overige grondstoffen – Glazuur Gram
Poedersuiker 150
Zetmeel 15
Eiwit ± 40

Aanwijzingen:

  • Baktemperatuur:   160° Celsius.
  • Baktijd:                ±10 a 15 minuten

Werkwijze:

  • Bakplaat klaarzetten en prepareren.
  • Korstdeeg uitrollen op 2 mm dikte tot een mooie rechthoekige plak.
  • Deze plak goed prikken en afbakken op 180 – 200 graden. Bak de plak half af en zet daarna gelijk de oven op 160 graden. Tip: overdreven goed prikken. Je wil namelijk een flinterdunne onderkant. Je kunt het korstdeeg zelfs nog iets dunner uitrollen.
  • De dunne plak van korstdeeg goed af laten koelen.
  • Ondertussen de spijs, citroenrasp en ei vermengen tot een gladde rolbare massa.
  • Spijs uitrollen op ongeveer 1 cm tot een plak die er precies oppast (gebakken korstdeeg). Tip: doe dit tussen twee stukken plastic of papier.
  • Glazuur maken. Poedersuiker met het zetmeel mengen en in een machinebekken met het eiwit mengen tot een strijkbare massa.
  • Glazuur op de spijs aanbrengen en netjes verdelen met een glaceermes.
  • Glazuur iets aan laten drogen en dan de amandel Zwitsers snijden 5 x 5 cm.
  • 4 halve amandelen aanbrengen op de amandel Zwitsers. Tip: ook kun je amandelschaafsel gebruiken.
  • De amandel Zwitsers op een gesmeerde bakplaat zetten (met tussenruimte) en laat ze drogen.
  • Bakken met de schuif open (mits dit mogelijk is), de glazuur mag niet kleuren. Tip: controleer af en toe de onderkant (korstdeeg) of deze gaar is. Mocht het glazuur toch gaan kleuren, dan kun je een stuk bakpapier over de amandel Zwitsers leggen zodat de warmte van bovenaf ietwat tegengehouden wordt. Op deze manier kleurt het glazuur minder snel.




LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here