Amandelbokkenpootjes

Als ik bokkenpootjes van wellingtonspijs zie dan moet ik altijd aan mijn eerste stageweek in de bakkerij denken. Nog nooit een spuitzak vastgehad en ik mocht de bokkenpotjes vullen met frambozenjam. Toen ik einde van de middag nog bij moeders thuiskwam en mijn bakkerskleding in de badkamer had gegooid. Kreeg ik tijdens het avondeten de vraag of ik een dier had vermoord in de bakkerij want alles zat andere de rode vlekken. Ik was ondertussen dit heerlijke koekje “vergeten”, want wat heb ik er hier veel van lopen snoepen tijdens mijn eerste stage. Het was dus hoogtijd om één van mijn studenten dit koekje weer is te laten maken!

De witte kleur van de spijs die voor dit koekje gebruikt wordt heeft hij te danken aan de verhouding tussen amandelen en suiker. Ook wordt er voor deze spijs eiwit gebruikt om het geheel af te slappen. In principe zijn dit hele makkelijke koekjes om te maken. Zeker met de uitgebreide werkwijze en bijbehorende tips die op BakkersBaas te vinden zijn.

Wanneer we in de bakkerij spijs gaan afslappen voor een koekje gaan we meestal uit van 10% ei(wit). Dit mag een procent meer zijn maar zorg ervoor dat de spijs niet dusdanig slap wordt dat deze zijn vorm niet meer behoud bij het opspuiten van de koekjes. Het spuiten van dit koekje kost je nu eenmaal wat kracht.

Grondstoffen Gram
Wellingtonspijs 500
Eiwit 50 – 55
Overige grondstoffen  Gram
Amandelschaafsel
Frambozen of abrikozenjam
Pure chocolade
Aanwijzingen:

 • Baktemperatuur:   170° Celsius.
 • Baktijd:                ±12 minuten (afhankelijk van hoe groot en dik het koekje gespoten is).

Werkwijze:

 • Doe de wellingtonspijs in de planeetmenger/mixer en gebruik een vlinder.
 • Voeg steeds een beetje eiwit toe en draai dit door de spijs. Tip: wanneer je al het eiwit in één keer toevoegt is de kans groot dat er klontjes in de spijs zitten. Hierdoor is het heel lastig spuiten.
 • Draai de wellingspijs met het eiwit aan tot een klontvrij en spuitbare massa.
 • Ondertussen leg je een spuitzak klaar met een ronde spuit (12 of 13 mm).
 • Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
 • Ook strooi je wat amandelschaafsel uit over je werkbank of op een plaatje.
 • Je vult je spuitzak en spuit mooie batons van 6 á 7 cm lang op het bakpapier.
 • Til nu je bakpapier op en leg deze omgekeerd in de amandelschaafsel. Druk dit lichtjes aan zodat de amandelschaafsel aan het koekje blijft plakken.
 • Zet de koekjes daarna weer omgekeerd terug op je bakplaat en schud het overtollige amandelschaafsel van de bakplaat. Tip: wanneer je grote hoeveelheden bokkenpootjes gaat maken verwerk je niet eerst alle spijs voordat je alles door de amandelschaafsel gaat halen. Het koekje droogt namelijk erg snel aan en hierdoor zal het schaafsel slecht hechten aan de spijs.
 • Bak de koekjes af.
 • Na het bakken en afkoelen de helft van de bokkenpootjes omkeren en daar een streep frambozenjam of abrikozenjam opspuiten met behulp van een spuitzak.
 • De andere bokkenpootjes daarop drukken.
 • In de koelkast koelen.
 • Chocolade tempereren of imitatiechocolade smelten.
 • De bokkenpootjes of schuin doorhalen in de chocolade of beide uiteinden ca. 1,5 cm diep door de chocolade halen.
 • Daarna op vetvrijpapier of siliconenpapier zetten.
LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:
Please enter your comment!
Please enter your name here