Gevulde speculaastaart

Gevulde speculaas: een oer-Hollandse traktatie die het hele jaar door verrukkelijk is, maar extra lekker smaakt in de Sinterklaastijd. Op onze website is al een recept te vinden om stukken gevulde speculaas te maken. Dit deeg is ook prima voor andere doeleinden te gebruiken. Met behulp van ronde schaaltjes van aluminium die we waarschijnlijk allemaal wel kennen van de boterkoek, kun je heel simpel en snel, gevulde speculaastaartjes maken. Van onderstaand recept kun je meerdere taartjes maken. Dit is natuurlijk geen probleem want dit deeg kun je prima een aantal weken bewaren. Dit is alleen maar goed voor de smaak van het deeg. Verwacht binnenkort ook een receptuur en werkwijze van dit deeg om gevulde speculaasstaven te maken.

Grondstoffen Gram
Boter 225
Witte basterdsuiker 125
Bruine basterdsuiker 125
Zout 2
Citroenrasp 15
Karnemelk 60
Zeeuwse bloem 500
Speculaaskruiden 20
Koolzuur of bakpoeder 7,0 gram koolzuur of 12 gram bakpoeder
Vulling per taartje Gram
Amandelspijs 150
Citroenrasp 5 – 7
Overige grondstoffen Gram
Ei (om te strijken)
Amandelen of amandelschaafsel




Aanwijzingen:

  • Baktemperatuur:   180° Celsius.
  • Baktijd:                ± 20 minuten.

Werkwijze:

  • Zet een deeg zoals in deze werkwijze beschreven wordt.
  • Dit deeg minimaal 24 uur van te voren zetten voordat deze gebruikt gaat worden. Tip: het is nog beter om het deeg eerder te maken zodat de aroma’s heerlijk door het deeg kunnen trekken.
  • Zet alvast een aluminium schaaltje klaar. Of meerdere wanneer je meer speculaastaartjes wilt bakken.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 4 mm en steek met een ronde steker te grootte van het gebruikte schaaltje een ronde plak uit (fonceer het schaaltje zo dat deze ook de zijkant bekleed). Tip: steek ook gelijk de bovenkant uit. Deze steken wij meestal net iets kleiner uit dan de onderkant van het taartje.
  • Leg de onderplak in het aluminum schaaltje.
  • Meng de amandelspijs eventueel met wat citroenrasp en maak hier een ronde bol van.
  • Druk deze tussen twee stukken plastic tot een ronde plak die net iets kleiner is dan de ronde plak speculaas in het schaaltje. Tip: wanneer je grote aantallen speculaastaartjes gaat maken is het raadzaam om een ietwat spuitbare spijsvulling te maken en deze met behulp van een spuitzak in te brengen.
  • Leg de ronde plak amandelspijs op het deeg of breng deze aan met een spuitzak.
  • Leg de eerder uitgestoken bovenkant netjes op de vulling.
  • De bovenkant bestrijken met ei.
  • De halve amandelen opleggen. Tip: kan ook gedecoreerd worden met amandelschaafsel of amandelstiften (dan vervalt onderstaande stap).
  • Nogmaals bestrijken met heel ei.
  • Afbakken.




LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:




Please enter your comment!
Please enter your name here