Werkwijze: kapselbeslag volgens de warme methode

Om gebakjes en taarten te kunnen maken zal je eerst een kapselbeslag moeten draaien en bakken. Kapselbeslag bij velen ook bekend als biscuitbeslag is de basis van gebak en taarten. Tegenwoordig zijn er allerlei mixen verkrijgbaar die het draaien van een stuk kapsel gemakkelijker maken. Toch is dit niet heel erg lastig en kun jij dit ook prima zonder een kant-en-klare mix. In dit artikel zal beschreven worden hoe jij dit het best kunt doen.

Stap 1: Zorg dat alles goed schoon is. De ruimte waar je gaat werken, de machines en ander gereedschap die gebruikt gaan worden en vergeet uiteraard je handen niet te wassen.

Stap 2: Zorg dat alle grondstoffen die gebruikt gaan worden op de juiste temperatuur zijn.

Stap 3: Je hebt het volgende nodig:

 • Weegschaal
 • Bakjes om in te wegen
 • Planeetmenger/mixer met een machinebekken
 • Garde
 • Krabbertje
 • Taartvorm(en) of kapselplaatje(s)
 • Föhn, magnetron of gasfornuis
 • Bakspray

Stap 4: Het kapselbeslag draaien volgens onderstaande werkwijze:

 • Verwarm het ei, suiker en citroenrasp au bain-marie of met behulp van de föhn tot ongeveer 25°C.
 • Draai dit alles luchtig. Doe dit in de 3e versnelling (wanneer je mixer drie standen heeft), anders zet je de machine bijna in de hoogste stand. Draai dit ongeveer 5 á 6 minuten tot een luchtig beslag, vervolgens in zijn 2e versnelling tot een standig beslag afdraaien (2 á 3 minuten). Gedurende deze fase worden de grote luchtbelletjes steeds iets kleiner waardoor je beslag steviger zal zijn.
 • Terwijl dit standig staat te draaien kun je een taartvorm smeren en je bloem zeven.
 • De bloem voorzichtig door het luchtige beslag spatelen. Tip: Let op dat je met de spatel ook goed de bodem meeneemt tijdens het spatelen, dit om klontjes te voorkomen. Voorzichtig spatelen omdat je anders de opgeslagen lucht die in het beslag zit weer kwijtraakt.
 • Het beslag in de ingesmeerde taartvorm(en) lossen. Vul je vormen voor 2/3 met beslag. Het beslag zal tijdens het bakken namelijk omhoog komen.

Stap 5: Afbakken in de oven. Tip: Het kapsel is gaar wanneer deze veerkrachtig is. Dit controleer je door in het midden van het kapsel te drukken, als deze terugveert is hij gaar. Je kunt ook kijken of het kapsel al is losgekomen van de randen van de taartvorm.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:
Please enter your comment!
Please enter your name here