Werkwijze: zelf amandelspijs maken

In de bakkerij wordt erg vaak amandelspijs gebruikt, vooral tijdens de decembermaand zijn er allerlei producten verkrijgbaar waar spijs in is verwerkt. Denk maar eens aan die lekkere banketstaven, banketletters en stukken gevulde speculaas. Veel mensen die thuis aan het bakken zijn zullen kant-en-klare spijs kopen in de supermarkt. Deze spijs wordt ook nog eens vaak gemaakt van amandelen in combinatie met witte bonen, dit om de prijs te drukken. Dit is dan ook geen echte amandelspijs.

De smaak van deze hierboven genoemde spijs is ook nog eens een stuk minder smaakvol. Terwijl het eigenlijk heel erg gemakkelijk is om thuis zelf een heerlijke echte amandelspijs te maken. Je hebt hier wel een keukenmachine voor nodig maar die zijn tegenwoordig volgens ons in ieder huishouden te vinden. In de bakkerij werd er vroeger een amandelwrijfmachine gebruikt om de amandelen te malen. Tegenwoordig kopen de bakkers ook hun spijs in, dit vooral omdat het een tijdrovende klus is om dit zelf te doen. Dit is dan wel een soort spijs die de naam amandelspijs mag dragen en van zeer goede kwaliteit is.

Spijs wordt gemaakt door amandelen samen met suiker fijn te malen. In de bakkerij worden meerdere soorten spijs gebruikt. Ook dit heeft allemaal met verhoudingen te maken. In deze werkwijze gaan wij vertellen hoe jij gele spijs kunt maken. Deze soort spijs wordt in de bakkerij het meest gebruikt. De verhouding is 1:1. Dit betekent één deel amandelen of amandelpoeder en één deel suiker. Het ei kun je toevoegen wanneer de spijs erg droog is en de citroenrasp kan worden toegevoegd voor een frisse smaak.

Grondstoffen Gram
Fijn gemalen amandelen of amandelpoeder 250
Suiker 250
Ei 25 – 50
Optionele grondstoffen  Gram
Citroenrasp 10

Stap 1: Zorg dat alles goed schoon is. De ruimte waar je gaat werken, de machines en ander gereedschap die gebruikt gaan worden en vergeet uiteraard je handen niet te wassen.

Stap 2: Je hebt het volgende nodig:

 • Weegschaal
 • Bakjes om in te wegen
 • Keukenmachine
 • Litermaat

Stap 3: De spijs draaien volgens onderstaande werkwijze:

 • Maal de amandelen zo fijn mogelijk met een keukenmachine. Tip: Maal deze ook weer niet te lang anders draai je de amandelen in de olie. Af en toe pauzeren anders wordt alles te warm.
 • Tip: Je kunt het best gebruik maken van amandelpoeder wanneer je keukenmachine het niet erg fijn kan malen. Wil je een grovere spijs dan kun je gewoon amandelen gebruiken. Hier kun je dus mee variëren.
 • Stop de amandelpoeder en de suiker in je keukenmachine en zet deze aan.
 • Mix dit even.
 • Doe de citroenrasp erbij en een half ei (25 gram).
 • Als de spijs nog erg droog aanvoelt dan doe je de rest van het ei er ook bij.
 • Maal dit totdat er een stevige massa zal ontstaan.
 • Haal het uit je keukenmachine en verpak de spijs in een stuk plastic.
 • Deze spijs kun je gebruiken om gevulde koeken te maken, gebruiken in een kerststol of verwerken in een stuk korstdeeg tot een banketstaaf.
LAAT EEN REACTIE ACHTER

Inloggen via:
Please enter your comment!
Please enter your name here