Een nougatientje is een heerlijk koekje met stukjes nougat erin verwerkt. Deze koekjes worden ook wel Amsterdamse koggetjes genoemd. Dit koekje is ontstaan in het jaar 1934 in Amsterdam. Dit gebeurde tijdens een wedstrijd waar een nieuw lokaal koekje ontworpen moest worden. Er volgde een felle strijd tussen de neutrale en de Rooms-katholieke banketbakkers. Aan deze wedstrijd hebben wij dus het nougatientje te danken.
Grondstoffen | Gram |
Boter | 300 |
Basterdsuiker | 250 |
Zout | 2 |
Vanille | 1 |
Melk | 25 |
Zeeuwse bloem | 225 |
Patentbloem | 50 |
Koolzuur | 5 |
Nougat | 125 |
Aanwijzingen:
- Baktemperatuur: 170° Celsius.
- Baktijd: ±12 minuten (tot ze goudbruin van kleur zijn).
Werkwijze:
- Zet een roerdeeg zoals in deze werkwijze beschreven wordt.
- Spuit het roerdeeg direct op je bakplaat. Spuit ronde kleine dopjes en bewaar de nodige ruimte tussen je koekjes. Het koekje zal namelijk erg uitvloeien op de bakplaat.